Прочети повече

ЛОГИСТИЧЕН ЦЕНТЪР JYSK

През 2019 година JYSK България официално ще отвори Дистрибуционен център Божурище (ДЦБ). Базата е разположена върху терен от 300 декара, а застроената площ е малко над 90 хил. м². Локаризирана е в индустриалната зона на община Божурите. Понастоящем това е най-новата и модерна логистична база в България, като инвестицията за построяването и надхвърля 100 млн. евро. От тук ще се обслужват общо 270 магазина на веригата в седем държави в региона.

Проектът включва две т.нар. сгради с висок просвет (високостелажни автоматизирани складове), транспортен коридор, приемна зона, логистична зона за интернет търговия, както и административна сграда, портал и паркинги. Най-интересната част от логистичния център са двата високостелажни автоматизирани склада с височина 42.5 м. Подобни съоръжения в Европа се правят от 10-ина години. В България също има, но те са значително по-малки. Складовете са реализирани с метална конструкция, която се облича с панели, след като вътре бъде монтирано оборудването.

В двете високи тела на логистичния център хора няма да работят, тъй като те са напълно автоматизирани. Оборудвани са с огромни кранове (трансманипулатори) - високи 42 м, които се управляват със софтуер. Движат се по релси със скорост до 2.9 м/сек (над 10 км/ч). Предимството на високостелажните складове е, че на сравнително малка застроена площ се постига много повече място за складиране. В случая всеки от двата склада е построен върху малко под 10 000 м², но има 16 етажа и така стоките ще се разполагат на по 10 хил. кв.м. Центърът ще разполага с площ за 122 416 палета и ще побира 145 хил. куб.м стоки.

Проектът бе изпълнен на два етапа. Първата част, която включва по-ниските сгради, в които ще се извършват ръчни дейности, влезе в експлоатация през октомври 2018 г. През май 2019 бе приключено строителството и инсталирането на оборудването в двата високи склада, а целият проект ще бъде пуснат през есента на 2019 г. В проекта са предвидени терени и за бъдещо развитие, включително за изграждането на още три високи автоматизирани склада.